Bir dijital reklam ajansı olarak kullandığımız araç ve mecraların birçoğunun temelinde yapay zeka var, bu nedenle sizlere yapay zekânın ne olduğunu ve pazarlamada nasıl kullanıldığını anlatmak istedik.
Yapay zekâ nedir?
“Yapay zekâ bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.” olarak tanımlanabilir.
Pazarlamada yaygın olarak kullanılan yapay zekâ örnekleriyle gün içinde hali hazırda etkileşim halindeyiz:
– Artık neredeyse her şeyi danıştığımız Google gibi arama motorları, bir arama için en uygun sonucu belirlemek üzere yapay zekâyı kullanıyor.
– Bir şirketin sitesine üye olduğunuzda size hangi konuyla ilgili mesajların gönderileceğini (otomatik pazarlama e-postaları) yapay zekâ buluyor.
– İnternette gezinirken karşınıza çıkan çevrimiçi reklamların hepsi, geçmiş aramalarınıza, ziyaret ettiğiniz sitelere, ilgilendiğiniz ürün ve hizmetlere bağlı olarak yapay zekâ yardımıyla seçiliyor.
– Birçok markanın sitesinde ürün ya da hizmetleriyle ilgili danışmanlık almak için kulandığınız sohbet robotları (chatbot), yapay zekâ ürünü.
– Cep telefonunuz ile yaptığınız sesli aramalar ve konuşma sorguları için de yapay zekâ kullanılıyor.
Yapay zekâ nasıl çalışır?
Yapay zekânın gelişmesiyle doğrudan ilgili iki kavram var, “büyük veri” (big data) ve “makine öğrenimi” (machine learning). Son on yılda, “büyük veri” (big data) adı verilen yeni olguyu ele almak için veritabanları önemli ölçüde gelişti. Örneğin, YouTube her dakika 400 saatin üzerinde video içeriği alıyor.
Araştırmacılar, yalnızca hangi Facebook gönderilerini beğendiklerine bakarak bireyin kişilik özelliklerini, arkadaşlarından daha doğru şekilde tanımlayacak bilgisayar modelleri geliştirdiler.
Yapay zekâyla ilgili son gelişmeler, çoğunlukla “makine öğrenimi”ne dayanıyor. Makine öğrenimi yapay zekâyı büyük veri kümeleri kullanarak eğitiyor. Örneğin, yapay zekâ sohbetleri. İnsanların ne söylediğini anlamalarını ve uygun tepkiler geliştirmelerini sağlamak için mesajlaşma uygulamalarından elde edilen konuşmaların metin kayıtlarını içeren veri setleri yapay zekânın eğitilmesinde kullanılıyor. Yani, büyük verilerin yapay zekâ algoritmalarını ve modellerini besleyen hammadde olduğu söylenebilir.
Dijital pazarlamada yapay zekâ nasıl kullanılır?
Dijital pazarlamada yapay zekânın en temel iki işlevi: Müşterilerinize hedef kitlesiyle ilgili önemli veriler sağlamak ve hedef kitle odaklı pazarlama yapmak.
– Bir internet kullanıcısı cep telefonu ya da bilgisayarının arama motoruna “pizza” yazdığında yapay zekâ ona sadece pizza hakkındaki bilgi ve haberleri vermekle kalmaz, pizza restoranlarının kampanyalarını duyurur ve en yakınındaki restoranın adresini verir.
– Müşterilerimiz için hazırladığımız dijital reklam kampanyalarının doğru hedef kitleye ulaşması da yapay zekâ sayesinde mümkün. Yapay zekâ sayesinde belli bir ürünü sadece belli bir bölgede ve hedef kitle tanımına uygun kişilere gösterebiliyoruz.
– Hedef kitle davranışlarını, değişen tüketici eğilimlerini izlemek için de yapay zekâdan yararlanıyoruz.
Yapay zekâ binlerce kişinin yürüteceği bir araştırma ve veri analizi işini yapabilecek hız ve beceriye ulaştı, fakat insanın duygusal zekâ ve yaratıcılık yeteneklerine sahip değil, hiçbir zaman da olmayacak.
Dolayısıyla insan davranışlarıyla doğrudan ilişkili bir alan olan pazarlama söz konusu olduğunda mesleğinin, teknolojinin ve insan ruhunun inceliklerini bilen bir dijital pazarlama ekibinden destek almanızı öneririz.