Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı Andy Warhol “Herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak.” sözünü 1960’larda söylemişti. O yıllar için gerçekleşmesi zor görünen bu iddia dijital çağ için oldukça sıradan.
Dijital çağın iletişim olanaklarını yakından izleyen ve bu olanakları müşterilerinin hizmetine sunan bir podcast reklam ajansı olarak biz de diyoruz ki: Pek yakında tüm şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtacakları, hedef kitleleriyle doğrudan etkileşime girecekleri birer mecraları olacak. Üstelik bu bir kehanet değil bir davet.
Aslında bu mecralara uzun süredir sahipsiniz fakat tam olarak nasıl geliştirip yöneteceğinizden emin olmadığınız için etkin olarak kullanamıyorsunuz. Hatırlayın zamanında domain name satın alma ve web sitesi yayınlama konusunda da tereddüt etmiştiniz, oysa bugün merkez ofisiniz gibi çalışan bir web siteniz var. O zaman olduğu gibi bugün de alan bilgisine sahip, teknolojik araçları ve altyapıyı kullanmayı bilen deneyimli bir ekibin rehberliğinde yol alabilirsiniz.
Bu yazımızda, geleceği en parlak dijital mecra podcast yayınlarına başlama konusunda sizi cesaretlendirecek bilgiler paylaşacağız. Podcast reklam ajansı ile çalışmanın faydalarını da bir sonraki yazımızda anlatıyor olacağız.
Podcast yayınlarının ülkemizde ve tüm dünyada hızla yayılmasının nedeni telefon, tablet ya da bilgisayar ekranına bağlı kalmaksızın, fiziksel olarak herhangi bir işle ilgilenirken (araba kullanırken, yürürken, spor yaparken ya da zihinsel odaklanma gerektirmeyen herhangi bir işle uğraşırken) takip edebilme özgürlüğü sunması. Ayrıca çok popüler içeriklerden en niş alanlara kadar her konuda yayınların kendi hedef kitlesine ulaşabilmesine olanak tanıması. İngilizce bilen birinin ulaşabileceği içeriklerin çeşitliliği akıl almaz. 2021 itibarıyla Google’da kayıtlı podcast sayısı iki milyonun üzerinde. Fakat henüz YouTube ve blog içerikleri kadar zengin değil yok bu da şirketlere podcast alanında yaratıcılıklarını gösterebilecekleri geniş bir alan sunuyor.
Podcast nasıl yapılır? Podcast yayınlarına başlamak için neye ihtiyacınız var?
1- Şirket ya da marka olarak en az 6 ay yayın yapmanızı sağlayacak konu başlıklarını belirlemek:
Mevcut ya da potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz her konuyu bu listeye ekleyebilirsiniz. Tanıtmak istediğiniz ürün ya da hizmetler, müşterilerinizden sıkça gelen sorulara verdiğiniz yanıtlar, sektörünüzdeki bilimsel, teknolojik gelişmeler… Ekip olarak bizim de katıldığımız bir beyin fırtınası sırasında konuları belirlerken aklımıza ilk gelenleri eleyip yaratıcı ve dikkat çekici noktalar yakalayabilirsek en başından 1-0 öne geçmiş olacağız.
Buraya kadar olan kısmın sizi zorlamayacağından eminiz zira herhangi bir iş/ürün geliştirme toplantısından farklı olmayacak. Bundan sonra gelen içerik planlaması, yayın akışı ve gerekli durumlarda montaj gibi -bilmediğiniz için gözünüzde büyüyen ve aslında bilmeniz de gerekmeyen- işlerle biz ilgileneceğiz.
2- Ekibinizin içinden işini bilmekle kalmayıp anlatmaktan keyif alanları belirlemek:
Pandeminin ilk günlerinde evlerimize kapandığımız dönem pek çok kişinin hayatında yeni pencerelerin açılmasına vesile oldu. Türkiye’de binlerce (dünyada yüzbinlerce) kişi YouTube ve Podcast kanalları açıp bildiklerini, düşündüklerini hatta hissettiklerini anlatmaya başladı. Bu İnsanların çoğu bu işi ilk defa yapıyordu. Dikkat ederseniz ilk yayınlarında herkes acemilik çekti, konuşmacıların rahatlığıyla birlikte ses ve görüntü kalitesi de giderek arttı. Sizin böyle bir acemilik dönemi geçirmeniz gerekmeyecek çünkü seçtiğiniz konuşmacının ihtiyacı olan ön hazırlığı yapmasına ve kaliteli bir yayın için gerekli teknik araçların sağlanmasına yardımcı olacağız.
Peki hazırladığımız podcast yayınları ne işe yarayacak?
Podcast yayınları sosyal medya platformları ile el ele çalışır. Sosyal medya, marka oluşturma için çok büyük bir araç, dinleyicileri kendinize çekmenize ve yayınlarınızı dinletmenize yardımcı olur.
2019’da Google, insanların arama sonuçları aracılığıyla podcast’leri dinlemelerini sağlayan bir podcast arama özelliği tanıttı. Bu arama özelliği, bölümdeki herhangi bir anahtar kelimeye göre uygun podcast’leri aramaya olanak tanıyor. Bu da tıpkı web içeriği ya da blog yazılarında olduğu gibi iyi bir SEO çalışması gerektiriyor. Merak etmeyin bu iş de bizde.
Unutmayın yapacağımız her kayıt kurum/marka olarak arşivinize bir değer olarak eklenecek ve içeriğin niteliğine göre uzun yıllar marka bilinirliğinize hizmet etmek üzere kullanabileceğiniz bir araca dönüşecek.
Hadi gelin işe, 2022’nin en beğenilen podcast yayınları listesinde yer alma hedefiyle başlayalım! Ne demiş şair: “Dünyanın gördüğü en büyük başarı önce bir hayaldi.” (E. A. Poe)
Podcast üretmek istiyorsanız, podcast nasıl yapılır diyorsanız ve podcast reklam ajansıyla çalışmak istiyorsanız bu linkten bize ulaşabilirsiniz.